top of page
Featured Posts

Francuski jezik - nova "lingua franca" Europske unije, a do 2050. godine prvi svjetski jez

Francuski jezik spada u jezike romanske skupine indoeuropskih jezika. Drugi je po broju govornika među romanskim jezicima (iza španjolskog).

Prema procjenama Međunarodne organizacije za Frankofoniju, u svijetu ima 274 milijuna govornika francuskog jezika, koji žive u 80 država na 5 kontinenata, od čega 77 milijuna (28%) u Europi i 151 milijun (55%) u Africi.


Francuski jezik je službeni jezik u sljedećim državama: Francuska, Belgija, Benin, Burkina Faso, Burundi, Čad, Demokratska Republika Kongo, Džibuti, Ekvatorska Gvineja, Francuska Polinezija, Gabon, Gvadalupe, Gvineja, Haiti, Italija, Kamerun, Kanada, Komori, Republika Kongo, Libanon, Luksemburg, Madagaskar, Mali, Mauricijus, Mayotte, Monako, Niger, Nova Kaledonija, Obala Bjelokosti, Réunion, Ruanda, Saint Pierre i Miquelon, Sejšeli, Senegal, Srednjoafrička Republika, Švicarska, Togo.


Osim toga, francuski jezik uči 125 milijuna osoba diljem svijeta, zahvaljujući profesorima francuskog jezika kojih je oko 900 tisuća.


Francuski jezik je službeni i radni jezik institucija Europske unije te radni jezik Vijeća sigurnosti, NATO-a i UNESCO-a.


I dok je u 18. stoljeću francuski jezik bio prvi jezik međunarodnih odnosa i diplomacije (umjesto latinskog), stvaranjem kolonijalnog carstva Velike Britanije u 19. stoljeću i porastom moći SAD-a u 20. stoljeću, situacija se promijenila u korist engleskog jezika. Danas je francuski jezik kao jedan od svjetskih jezika, po broju govornika na 5. mjestu, kao poslovni jezik na 3. mjestu, a kao jezik interneta na 4. mjestu.


Prema francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, francuski jezik je i više nego spreman za ponovnu afirmaciju na globalnoj političkoj sceni. Držeći govor u Parizu u sklopu obilježavanja međunarodnog dana frankofonije, Macron je istaknuo da je francuski 'jezik slobode', predstavivši pritom strategiju kojom namjerava promicati njegovo učenje diljem svijeta. U tom je kontekstu posebno naglasio činjenicu da bi se nakon Brexita engleski jezik trebao zamijeniti nekim drugim europskim jezikom - poput francuskog. Prema njegovim riječima, francuski jezik je već odavno izašao iz granica Francuske i postao prvim jezikom afričkog kontinenta. Saznaj više>>>


Neki analitičari prognoziraju da bi do 2050. godine francuski jezik mogao postati prvim svjetskim jezikom. Naime, 60% govornika francuskog jezika mlađi su od 30 godina. Prema Alexandru Wolffu, zamjeniku direktora Opservatorija francuskog jezika pri OIF-u, predviđa se da će 2050. godine biti oko 715 milijuna govornika francuskog jezika, zahvaljujući Africi u kojoj će živjeti 90% mladih govornika francuskog jezika.

Zanimljivi linkovi o francuskom jeziku:

Le Figaro - Rubrika o francuskom jeziku

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page